31 december 2018Brabants Dagblad: blijvende indruk 2018!

Wat bleef bij en wie maakte indruk in 2018? Dat vroeg de redactie van Brabants Dagblad, editie 's-Hertogenbosch/Vught, zich af bij de samenstelling van het jaaroverzicht 2018 dat op 29 december in de krant verscheen.

Tot grote verrassing was de foto van de smiley (grastekening) van Jan de Rond (Mooi zo Goed zo) één van de zeven beelden die een blijvende indruk hebben gemaakt.

Geboorte idee
Het idee van de grastekening was bij Jan de Rond ontstaan op maandag 2 juli om 10:40 uur tijdens het ophalen van thee bij de koffie/thee hoek op zijn werk. Het was al weken droog en zou nog zeker twee weken droog blijven. En als boerenzoon weet hij als geen ander: alles wat je aandacht en water geeft groeit. Het idee was geboren!

Na ruim een week waterdragen werden de eerste contouren in het gras zichtbaar. Hij schreef een verhaaltje en zond het zonder verder commentaar of afzender naar de lokale en regionale media.

Zomaar een verhaaltje
"Elke dag, al bijna anderhalve week lang, loopt een net geklede heer een kantoorpand uit met twee emmers water. De heer is op leeftijd. Lopend met de emmers gaan zijn gedachten onwillekeurig terug naar zijn jeugd, toen hij nog een klein manneke was. Elk dag, week in week uit, seizoen in seizoen uit helpen bij het melken van de koeien, sjouwen met veel te grote emmers melk.

Nu loopt hij, enigszins gebogen en voorzichtig, vanuit het kantoorpand naar het grasveld aan de Rogier van der Weijdenstraat en giet op het grasveld de twee emmers water die hij bij zich heeft leeg. Dit doet hij twee keer per dag, aan het begin en het eind van de dag. Op de vraag van omstanders en mensen die in het kantoorpand werken wat hij aan het doen is, antwoordt hij: “Ik ben met onzichtbare inkt aan het tekenen”. Wat hij tekent wil hij niet zeggen. “Wacht maar af en oefen geduld. De natuur heeft tijd nodig maar doet gegarandeerd zijn werk”.

Het grasveld wordt door de aanhoudende droogte geler en geler en lijkt steeds meer op een geel canvas schildersdoek. Het deel van het grasveld dat elke dag twee keer water krijgt begint langzaam groen en groener te worden. Dag na dag krijgen de contouren van de tekening in het grasveld meer vorm en worden scherper en scherper.

Straks gaat het weer regenen, ooit, en dan kleurt het grasveld langzaam maar zeker van geel naar groen. De tekening verkleurt dan ook en wordt dieper groen. Het duurt tegen die tijd nog weken voordat de tekening helemaal vervaagd en verdwenen is."

Reactie
Het Brabants Dagblad reageerde direct en vroeg wie de waterdrager was. De rest is geschiedenis. De grastekening van Jan de Rond werd landelijk nieuws. DTV Den Bosch, Omroep Brabant, Jeugdjournaal en Laat op één pikten het op. In totaal keken 1,4 miljoen mensen naar de reportages, zie onderaan bij Zomerchallenge 2018.

Sociaal aandeelhouders

Help Mooi zo Goed zo!

Wilt u helpen of heeft u hulp nodig? Neem contact met ons op!

Bel 088-0237500 info@mzgz.nl