Image
Wilt u helpen?
Aanbod
Hulp nodig?
Vraag

  Einde aan wateroverlast Oosterhoeve in zicht

  Einde aan wateroverlast Oosterhoeve in zicht

  17 mei 2018
  Op dinsdag 22 mei start de tweede fase van het oplossen van de jarenlange wateroverlast bij Kinderboerderij Oosterhoeve bij de Oosterplas. Met de grondoperatie, die twee jaar duurt, behoort eind 2018 deze overlast tot het verleden.
   
  Onderzoek
  In januari 2016 nam Anja Kouwenberg van de Oosterhoeve contact op met Jan de Rond nadat ze had gelezen dat hij met Mooi zo Goed zo en landschapsarchitect Bob van der Vliet gezorgd had voor droge voeten voor de dieren in Dierenpark Het Wikkie in Empel. “Dat wil ik ook”, was de korte melding die Anja Kouwenberg maakte in het telefoongesprek. Samen met landschapsarchitect Bob van der Vliet ging Jan de Rond opnieuw de uitdaging aan om de dieren van de Oosterhoeve, net als bij ’t Wikkie, droge voeten te bezorgen. Grondboringen werden genomen, grondwaterpeil onderzocht, de geschiedenis geraadpleegd en overleg met grondeigenaar gemeente ’s-Hertogenbosch gevoerd. Nadat in de zomer 2016 duidelijk was wat en waar de problemen waren, is gezocht naar bekostiging en grondaannemers die het werk kunnen uitvoeren.
   
  Uitvoering
  Op dinsdag 22 mei start het bedrijf Terrein & Groenvoorziening uit Schijndel met de tweede fase van de werkzaamheden in de zuidelijke weide (6.600 m2) die tot en met het najaar 2018 gaan duren. Deze lange looptijd is nodig omdat de kinderboerderij open moet blijven voor publiek en dieren. Vorig jaar is de noordelijke weide (2.600 m2) al onder handen genomen. Daar lopen sinds kort de grote boerderijdieren (schapen, koe, paard e.d.).
   
  Dinsdag start het uitvlakken en glooiend maken van het terrein, spitten (1 meter diep), egaliseren en inzaaien van de zuidelijke weide (6.600 m2). Het werk zal de rest van de week in beslag nemen waarna de grond tot het komend voorjaar met rust gelaten zal worden zodat het zich opnieuw kan zetten. In voorjaar van 2019 is de hele grondverbeteringsoperatie afgerond waarna Kinderboerderij Oosterhoeve qua grondstructuur water- en toekomstbestendig is voor de komende decennia.
   
  Renovatie
  De grondverbetering maakt onderdeel uit van een grote renovatie van de Oosterhoeve. Aan de vogelverblijven, het theehuis en de stallen zal groot onderhoud worden gepleegd. De aanwezige speeltuin is al opgeknapt en van drainage voorzien. Het plan is om eind 2019 de Oosterhoeve klaar te hebben voor de komende 20 jaar.
   
  Aan de grondverbetering en renovatie wordt meegewerkt door:
  Gemeente 's-Hertogenbosch |
  Kinderboerderij Oosterhoeve |
  Landschapsarchitect Bob van der Vliet |
  Mooi zo Goed zo |
  Stichting De Houtduif |
  Terrein & Groenvoorziening |

   

  Wij hebben uw hulp nodig!

  Mooi zo Goed zo zoekt medewerking voor:

  Mooi zo Goed zo - Laptop Challenge

  Quiet Den Bosch - attenties/uitjes voor members

  KC de Kwartiermaker - boomstammetjes voor schooltuin

  Jeu de boules Willemspoort - straatmeubilair bij jeu de boulesbaan

  Wijkraad Centrum/Hondsberg - speelgelegenheid Geenbergenstraat

  Eerste Bossche Scootmobielclub - Canta invalidenvoertuig

  Zorgboerderij De Locatie - herbouw afgebrande kantine

  WZC Antoniegaarde - schoonmaken bestrating binnentuin

  Gemeenschapshuis d'n As - sportmaterialen

  Dierenpark Maliskamp - nieuwbouw hoofdgebouw dierenpark

  Humanitas Computerhuis - 2de hands beeldschermen / computers / laptops

  Bijzonder Gewoon - stage/werkplaatsen 'Bijna Banen'

  Heempark 's-Hertogenbosch Zuid - onderhoud heempark

  Eendenkooi Maaspoort – Renovatie en natuurwerkzaamheden

  Stadswandeling De Verscholen Stad - Binnenstad zien zoals u het nog niet kent