Zomerchallenge 2018

Elke dag, al bijna anderhalve week lang, loopt een net geklede heer een kantoorpand uit met twee emmers water. De heer is op leeftijd. Lopend met de emmers gaan zijn gedachten onwillekeurig terug naar zijn jeugd, toen hij nog een klein manneke was. Elk dag, week in week uit, seizoen in seizoen uit helpen bij het melken van de koeien, sjouwen met veel te grote emmers melk. Nu loopt hij, enigszins gebogen en voorzichtig, vanuit het kantoorpand naar het grasveld aan de Rogier van der Weijdenstraat en giet op het grasveld de twee emmers water die hij bij zich heeft leeg.

Dit doet hij twee keer per dag, aan het begin en het eind van de dag. Op de vraag van omstanders en mensen die in het kantoorpand werken wat hij aan het doen is, antwoordt hij: “Ik ben met onzichtbare inkt aan het tekenen”. Wat hij tekent wil hij niet zeggen. “Wacht maar af en oefen geduld. De natuur heeft tijd nodig maar doet gegarandeerd zijn werk”.

Het grasveld wordt door de aanhoudende droogte geler en geler en lijkt steeds meer op een geel canvas schildersdoek. Het deel van het grasveld dat elke dag twee keer water krijgt begint langzaam groen en groener te worden. Dag na dag krijgen de contouren van de tekening in het grasveld meer vorm en worden scherper en scherper.

Straks gaat het weer regenen, ooit, en dan kleurt het grasveld langzaam maar zeker van geel naar groen. De tekening verkleurt dan ook en wordt dieper groen. Het duurt tegen die tijd nog weken voordat de tekening helemaal vervaagd en verdwenen is.

Geboorte van een project
Wat begon als een geintje vanwege het extreem droge weer, maken van een tekening in het dorre gras (grastekening), groeide in 2018 uit tot een heus project, de 'Mooi zo Goed zo Zomer challenge'.

Mooi zo Goed zo, Vrijwilligersnetwerk Galant en Welzijn Divers hielden in 2018 de 'Mooi zo Goed zo zomer challenge' ter stimulering van Burendag in 's-Hertogenbosch. Aanleiding voor de challenge waren de vele reacties op de smile / glimlach die Jan de Rond van Mooi zo Goed zo maakte in een grasveld.

Deelnemers aan Burendag op 22-23 september a.s. konden extra burendagbudget winnen (max. € 100,=) door met water een tekening in het gras te maken in de openbare ruimte binnen de gemeentegrenzen van  's-Hertogenbosch (minimale afmeting 3 x 2 meter).

Inzenden
Een foto van de tekening kon tot 1 september met n-a-w gegevens van de afzender/burendagcomité en plaats van de tekening worden ingezonden naar info at mzgz.nl of info at galant.nl. Een post op twitter / facebook met #burendag073 en #grastekenng + aanmelding op www.burendag.nl zijn vereisten om in aanmerking te komen voor het extra burendagbudget. Uiteindelijk werden 4 grastekeningen gemaakt.

Landelijke bekendheid
De 'Mooi zo Goed zo Zomer challenge' kreeg bekendheid door een reportage van DTV Den Bosch, Omroep Brabant en van nationale programma's Jeugdjournaal en 'Laat op één'. In totaal keken 1,4 miljoen mensen naar de reportages.

Reportage DTV Den Bosch

Reportage Omroep Brabant

Item Jeugdjournaal (vanaf 17:50)

Item 'Laat op één (vanaf 29:45)

Beeldbepalend in 2018
Op 28 december verschijnt de foto van de grastekening als één van de 7 foto's die blijvend indruk hebben gemaakt in het jaaroverzicht van het Brabants Dagblad. Verrassend en bijzonder! Mooi zo, goed zo!

Sociaal aandeelhouders

Help Mooi zo Goed zo!

Wilt u helpen of heeft u hulp nodig? Neem contact met ons op!

Bel 088-0237500 info@mzgz.nl