8 april 2019Vang toekomstig tekort aan vrijwilligers op met ‘transfermarkt’

Er ontstaat over een tijdje schaarste op de vrijwilligersmarkt. Dat zei Jan de Rond in het Dtv-programma Focus van zaterdag 6 april. De Rond wil het toekomstige tekort opvangen door een ‘transfermarkt’ voor vrijwilligers op te zetten.

Den Bosch heeft met 46.000 vrijwilligers weinig te klagen over het aantal vrijwillige handjes. De stad staat zelfs in de top vijf van steden met de meeste vrijwilligers. Volgens De Rond is de top nu wel bereikt en ontstaat er over een tijdje een vrijwilligerstekort. De ambities zijn hoog en de animo is groot, maar het aantal mensen dat vrijwilligerswerk doet zal afnemen vanwege de bevolkingsopbouw, is zijn verwachting.

Hoe dat opgelost moet worden? “We moeten kijken in welke sectoren veel vrijwilligers zitten. Misschien moeten we gaan verkassen. Dat kan door een transfermarkt op te zetten, zoals je ook bij het voetbal hebt. Dat je mensen verleidt om van de ene naar de andere sector te gaan”, zegt De Rond.

De Rond vindt dat de overheid zich meer moet inzetten voor vrijwilligers: “Ik vind dat er bestuurlijk gezien blijvende waardering geuit mag worden voor het vele vrijwilligerswerk. Als je vrijwilligers verliest, weet je van tevoren niet wat je kwijtraakt.”

‘Attent zijn is belangrijk’
Ook ‘supervrijwilliger’ Ans van der Burgt uit Berghem, die al meer dan vijftig jaar vrijwilligerswerk doet, ziet dat de animo afneemt. Ze heeft wel een idee hoe mensen enthousiast gemaakt kunnen worden. “Je moet vrijwilligers helpen en ondersteunen. Attent zijn is belangrijk. Geef een kaartje, bloemetje. Het zijn de kleine dingen die het doen”, zegt Van der Burgt.

VIDEO Dtv-programma Focus van 6 april

Sociaal aandeelhouders

Help Mooi zo Goed zo!

Wilt u helpen of heeft u hulp nodig? Neem contact met ons op!

Bel 088-0237500 info@mzgz.nl