17 mei 2018Einde aan wateroverlast Oosterhoeve in zicht

Op dinsdag 22 mei start de tweede fase van het oplossen van de jarenlange wateroverlast bij Kinderboerderij Oosterhoeve bij de Oosterplas. Met de grondoperatie, die twee jaar duurt, behoort eind 2018 deze overlast tot het verleden.

Onderzoek
In januari 2016 nam Anja Kouwenberg van de Oosterhoeve contact op met Jan de Rond nadat ze had gelezen dat hij met Mooi zo Goed zo en landschapsarchitect Bob van der Vliet gezorgd had voor droge voeten voor de dieren in Dierenpark Het Wikkie in Empel. “Dat wil ik ook”, was de korte melding die Anja Kouwenberg maakte in het telefoongesprek. Samen met landschapsarchitect Bob van der Vliet ging Jan de Rond opnieuw de uitdaging aan om de dieren van de Oosterhoeve, net als bij ’t Wikkie, droge voeten te bezorgen. Grondboringen werden genomen, grondwaterpeil onderzocht, de geschiedenis geraadpleegd en overleg met grondeigenaar gemeente ’s-Hertogenbosch gevoerd. Nadat in de zomer 2016 duidelijk was wat en waar de problemen waren, is gezocht naar bekostiging en grondaannemers die het werk kunnen uitvoeren.

Uitvoering
Op dinsdag 22 mei start het bedrijf Terrein & Groenvoorziening uit Schijndel met de tweede fase van de werkzaamheden in de zuidelijke weide (6.600 m2) die tot en met het najaar 2018 gaan duren. Deze lange looptijd is nodig omdat de kinderboerderij open moet blijven voor publiek en dieren. Vorig jaar is de noordelijke weide (2.600 m2) al onder handen genomen. Daar lopen sinds kort de grote boerderijdieren (schapen, koe, paard e.d.). Dinsdag start het uitvlakken en glooiend maken van het terrein, spitten (1 meter diep), egaliseren en inzaaien van de zuidelijke weide (6.600 m2). Het werk zal de rest van de week in beslag nemen waarna de grond tot het komend voorjaar met rust gelaten zal worden zodat het zich opnieuw kan zetten. In voorjaar van 2019 is de hele grondverbeteringsoperatie afgerond waarna Kinderboerderij Oosterhoeve qua grondstructuur water- en toekomstbestendig is voor de komende decennia.

Renovatie
De grondverbetering maakt onderdeel uit van een grote renovatie van de Oosterhoeve. Aan de vogelverblijven, het theehuis en de stallen zal groot onderhoud worden gepleegd. De aanwezige speeltuin is al opgeknapt en van drainage voorzien. Het plan is om eind 2018 de Oosterhoeve klaar te hebben voor de komende 20 jaar.
Aan de grondverbetering en renovatie wordt meegewerkt door:
Gemeente 's-Hertogenbosch |
Kinderboerderij Oosterhoeve |
Landschapsarchitect Bob van der Vliet |
Mooi zo Goed zo |
Stichting De Houtduif |
Terrein & Groenvoorziening |

 

Sociaal aandeelhouders

Help Mooi zo Goed zo!

Wil je helpen of heb je hulp nodig? Neem contact met ons op!

Bel 088-0237500 info@mzgz.nl