27 augustus 2018Oases van vrolijkheid: grastekeningen

De 'Zomerchallenge Mooi zo Goed zo' heeft vier grastekeningen opgeleverd. In de Rogier van der Weydenstraat (Graafsewijk), Fluitenkruid (Empel), Maassingel (Aawijk) en Ophoviuslaan (Muntel/Vliert) zijn tekeningen gemaakt die bij passanten spontaan zorgden voor een glimlach, oases van vrolijkheid.

Naast Jan de Rond hebben René Witlox, Mieke Verberne en Ingrid Kemps tekeningen (smileys en zonnen) in het vergeelde gras ingestuurd uit respectievelijk Graafsewijk, Empel, Aawijk en Vliert.

Mooi zo Goed zo, Vrijwilligersnetwerk Galant en Welzijn Divers organiseerden deze zomer de 'Mooi zo Goed zo zomer challenge' ter stimulering van Burendag in 's-Hertogenbosch. Aanleiding voor de challenge waren de vele reacties op de smiley / glimlach die Jan de Rond van Mooi zo Goed zo maakte in het verdroogde grasveld aan de Rogier van der Weydenstraat in de Graafsewijk.

Veel media aandacht
Het maken van grastekeningen (tekenen met onzichtbare inkt) trok in juli en augustus veel mediabelangstelling. Nagenoeg alle lokale en regionale media besteedden er aandacht aan waaronder Brabants Dagblad (12 juli), DTV Den Bosch (17 juli), Bossche Omroep (22 juli), Stadsblad (1 augustus) en Omroep Brabant (2 augustus).

De opnames van Omroep Brabant, gemaakt door Paul Post, haalden op 2 augustus zelfs de nationale televisieprogramma's Jeugdjournaal (vanaf 17:46) en het late-night praatprogramma 'Laat op één' (vanaf 29:40). Presentatrice Nadia Moussaid van 'Laat op één' verklaarde het maken van een grastekening tot nieuwe kunstvorm.

De opnames van Paul Post zijn via Omroep Brabant, Jeugdjournaal en 'Laat op één' circa 1,3 miljoen keer bekeken. Ook op de sociale media (Facebook, Twitter en Instagram) was veel aandacht en belangstelling voor deze ludieke actie in de bijzondere zomer van 2018.

Tekening Linie 1629
Het maken van de eerste grastekening door Jan de Rond inspireerde stadsbioloog en initiatiefnemer van Stichting Groene Vesting Rob de Vrind om te gaan kijken of door de droogte contouren van de Linie 1629 in de landerijen van de Gement te zien waren. Hij ontdekte een aantal kleurverschillen in het gras en de mais en documenteerde deze. Snel daarna maakte Waterschap Aa en Maas luchtfoto's van de Linie van Frederik Hendrik uit 1629.

Rob de Vrind: "Het is nog nooit zo duidelijk zichtbaar geweest als nu. We hebben nooit exact geweten waar het batterij, een heuvel met daarop kanonnen, heeft gestaan. Dat was absoluut onduidelijk. De afstanden klopten niet helemaal op onze kaart. Maar het is dan ook een kaart uit 1629"

Sociaal aandeelhouders

Help Mooi zo Goed zo!

Wil je helpen of heb je hulp nodig? Neem contact met ons op!

Bel 088-0237500 info@mzgz.nl