Eendenkooi Maaspoort

De Empelse eendenkooi is aangelegd in 1672 en tot de Tweede Wereldoorlog gebruikt. Het is een goed renderende kooi geweest die diverse restaurants in 's-Hertogenbosch voorzag van gevogelte. In 1985 komt de kooi in het bezit van gemeente ’s-Hertogenbosch. De eendenkooi wordt opgeknapt en daarna bestempeld tot stiltegebied. Er komt een brede sloot om heen en er vindt weinig of geen onderhoud meer plaats.

Medio 2000 is een groep inwoners van ’s-Hertogenbosch gestart met het in ere herstellen van de voormalige Empelse eendenkooi zodat de cultuurhistorische aspecten van deze kooi en zijn omgeving bewaard blijven. Door middel van rondleidingen en werkdagen brengen de vrijwilligers de eendenkooi onder de aandacht van belangstellenden.

In 2002 is met behulp van Mooi zo Goed zo Bouwbedrijf Van den Bouwhuijsen bereid gevonden twee draaibruggen te bouwen waardoor de eendenkooi voor vrijwilligers en publiek eenvoudig toegankelijk werd. In 2012 is het vergane kooihuisje herbouwd en geopend. Dit kooihuisje is ingericht als museum.

Voor meer informatie: www.eendenkooimaaspoort.nl

Foto: een van de vier vangpijpen van de eendenkooi

Sociaal aandeelhouders

Help Mooi zo Goed zo!

Wil je helpen of heb je hulp nodig? Neem contact met ons op!

Bel 088-0237500 info@mzgz.nl